WYSOKI KONTRAST
polski english   tel. (63) 249-72-00
Szukaj:
Newsletter:
       
baner na stronę


Ulubione   Startuj z nami   Mapa strony
Sobota, 22 czerwca 2024

Smaki znad Bosforu

Prof. zw. dr hab. Mirosław Pawlak, rektor PWSZ w Koninie, był gościem uczelnianego Turkish Day (17 maja). Uczestników spotkania nie tylko serdecznie przywitał, ale przyznał również, że jest miłośnikiem Turcji.
 
Studenci z Turcji przeważają wśród obcokrajowców uczących się w PWSZ w Koninie. W obecnym semestrze gościmy aż 32 osoby z tego na pół azjatyckiego i na pół europejskiego kraju.  Wszyscy znaleźli się u nas dzięki wymianie w ramach Programu Erasmus+. I chociaż co roku są to inni ludzie, każdy następny rocznik chętnie kontynuuje zapoczątkowaną w 2010 roku przez starszych kolegów tradycję.

Dzień Turecki bowiem z jednej strony pozwala im przez moment poczuć się jak u siebie, z drugiej daje możliwość podarowania polskim kolegom choćby namiastki swojej ojczyzny. Opowiadają o jej bogatej kulturze, historii, tradycjach i obyczajach. Ponieważ niemałą rolę w kulturze każdego kraju odgrywa kuchnia, prezentują także kulinarne hity, i to nie tylko w teorii, ale i w praktyce. Już kilka dni wcześniej robią listę zakupów, dzielą się obowiązkami, by podczas Turkish Day przy dźwiękach rodzimej muzyki zaserwować nam (i samemu pewnie też coś uszczknąć) typowe potrawy. W tym roku przygotowali i podali wiele specjałów. Wśród potraw mięsnych znalazły się saç tava, dolma, dizme, pilav, tavuklu pilav, kıymalı patlıcan, kısır, patates salatası, kavurma, mücver. Jako desery na stół „wjechały” seker pare, ıslak kek, un kurabiyesi, sütlaç, helva, borek, a do picia ayran, cacık.

Ponieważ większość z nich w tej wersji jest nie do rozszyfrowania ani znaczeniowo, ani organoleptycznie, dlatego nieobecnych, ale zaciekawionych zapraszamy za rok.
 
mata/aria
 
 
  • IMG_8770
  • IMG_8778
  • IMG_8779
  • IMG_8799
  • IMG_8804

Kalendarium

 
Logotyp 1Logotyp 2BIPSERMO
 
facebook
studia podyplomowe
Bezpieczeństwo i systemy ochrony Bezpieczeństwo wewnętrzneBudownictwoDietetyka EnergetykaFilologiaFilologia II stopieńFinanse i rachunkowośćFizjoterapia InformatykaInżynieria środowiskaJęzyki Obce w Mediach i Biznesie KosmetologiaMechanika i budowa maszyn LogistykaPedagogikaPielęgniarstwo Praca socjalnaWychowanie fizyczne ZarządzanieZarządzanie i inżynieria produkcjiZdrowie publiczne
kierunki