Studenci z Portugalii, Turcji i Turkmenistanu opowiedzieli uczniom klas dwujęzycznych z Gimnazjum nr 3 w Koninie o swoich krajach, jego położeniu, zwyczajach, kulturze i kuchni. Gimnazjaliści przyjęli ich pierogami z kapustą i grzybami, piernikami i kolędami.
Pięcioro studentów zarządzania: Sofia Salvador, Telma Melo, Eduardo Farinha z Portugalii, Fulden Ercan z Turcji i Abdulkhalip Kakabay z Turkmenistanu, przyjechali na studia do Konina w ramach programu Erasmus+. 8 grudnia odwiedzili gimnazjalistów z Chorznia. Ze swadą opowiadali po angielsku skąd przyjechali, przypomnieli najważniejsze wydarzenia z historii ich krajów. Nie skończyło się jednak na historii i geografii. W swoich prezentacjach były zdjęcia najbardziej charakterystycznych potraw i napojów, w tym wina, którym szczycą się Portugalczycy, i kilka minut z muzyką. Spore zainteresowanie budził Abdulkhalip, który specjalnie na to spotkanie przywiózł i zaprezentował, oczywiście na sobie, strój narodowy. Czapkę ze skóry owcy chętnie przymierzały nie tylko koleżanki, ale też nauczycielki.
Goszczący ich uczniowie również się postarali. Zapach pierogów okraszonych tłuszczem i cebulką, które studenci z zagranicy zdążyli już wcześniej poznać i polubić, roznosił się po całym holu, w którym odbyły się prezentacje. Zabrzmiała międzynarodowa kolęda „Cicha noc”, wykonana przez uczennice częściowo po angielsku, częściowo po polsku. W przerwach nie tak bardzo różniący się wiekiem studenci i uczniowie rozmawiali w grupkach, robili sobie wspólne selfie.
Gimnazjalistom z klas dwujęzycznych spotkanie bardzo się podobało, uznali je za jeszcze jeden bodziec, żeby uczyć się obcych języków, wyjeżdżać za granicę i poznawać ludzi z różnych stron świata nie tylko przez internet.
aria