W ramach naszych serwisów internetowych stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do Państwa indywidualnych potrzeb i preferencji oraz emisji reklam, a także w celach statystycznych. Korzystanie z naszych serwisów bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdej chwili możecie Państwo dokonać zmiany ustawień przeglądarki lub urządzenia końcowego dotyczących przechowywania i uzyskiwania dostępu do cookies. Więcej informacji na ten temat przeczytać można w Polityce cookies.
Wykład otwarty dr inż. Oriny Surmy w ZSP w Kleczewie
W dniu 20.11.2018 r. Pani dr inż. Orina Surma – wykładowca Katedry Dietetyki i Kosmetologii, Wydziału Kultury Fizycznej i Ochrony Zdrowia przeprowadziła wykład otwarty w ramach współpracy PWSZ w Koninie z Liceami Ogólnokształcącymi i Szkołami Ponadgimnazjalnymi.
Wykład pt. ,,Korzyści i zagrożenia wynikające z picia kawy” odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kleczewie (Pl. J. Piłsudskiego 13; 62-540 Kleczew). Został on przedstawiony w ramach tzw. Dnia Mola organizowanego przez Zespól Szkół Ponadgimniazjalnych im Adama Mickiewicza w Kleczewie.
W tym dniu licealiści, a także zaproszeni uczniowie gimnazjum zapoznali się z tematyką nie tylko prawidłowego odżywiania, ale także wpływu stosowania używek spożywczych (kawa, herbata, kakao) na organizm człowieka.
Wykład/prelekcja obejmował zarówno wady i korzyści wynikające z picia kawy, ale także metody produkcji kawy ze szczególnym uwzględnieniem charakterystyki ziarna. Młodzież biorąca udział w wydarzeniu miała także możliwość przeprowadzenia oceny sensorycznej ziarna kaw (Arabiki i Robusty) surowej - zielonej i palonej. Ponadto przeprowadzili ocenę sensoryczną po zmieleniu i zaparzeniu tych kaw (naparów).
Znacząca liczba zadawanych pytań dotyczących wpływu spożywania naparów kawy na organizm człowieka oraz pytań dotyczących różnic pomiędzy gatunkami kaw sugeruje, że kawy są popularnym napojem także wśród młodzieży.