WYSOKI KONTRAST
polski english   tel. (63) 249-72-00
Szukaj:
Newsletter:
       
baner na stronę


Ulubione   Startuj z nami   Mapa strony
Niedziela, 14 lipca 2024

Wykład otwarty dr inż. Oriny Surmy w ZSP w Kleczewie

W dniu 20.11.2018 r. Pani dr inż. Orina Surma – wykładowca Katedry Dietetyki i Kosmetologii, Wydziału Kultury Fizycznej i Ochrony Zdrowia przeprowadziła wykład otwarty w ramach współpracy PWSZ w Koninie z Liceami Ogólnokształcącymi i Szkołami Ponadgimnazjalnymi.
Wykład pt. ,,Korzyści i zagrożenia wynikające z picia kawy” odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Kleczewie (Pl. J. Piłsudskiego 13; 62-540 Kleczew). Został on przedstawiony w ramach tzw. Dnia Mola organizowanego przez Zespól Szkół Ponadgimniazjalnych im Adama Mickiewicza w Kleczewie.
W tym dniu licealiści, a także zaproszeni uczniowie gimnazjum zapoznali się z tematyką nie tylko prawidłowego odżywiania, ale także wpływu stosowania używek spożywczych (kawa, herbata, kakao) na organizm człowieka.
Wykład/prelekcja obejmował zarówno wady i korzyści wynikające z picia kawy, ale także metody produkcji kawy ze szczególnym uwzględnieniem charakterystyki ziarna. Młodzież biorąca udział w wydarzeniu miała także możliwość przeprowadzenia oceny sensorycznej ziarna kaw (Arabiki i Robusty) surowej - zielonej i palonej. Ponadto przeprowadzili ocenę sensoryczną po zmieleniu i zaparzeniu tych kaw (naparów).
Znacząca liczba zadawanych pytań dotyczących wpływu spożywania naparów kawy na organizm człowieka oraz pytań dotyczących różnic pomiędzy gatunkami kaw sugeruje, że kawy są popularnym napojem także wśród młodzieży.  





Kalendarium

 
Logotyp 1Logotyp 2BIPSERMO
 
facebook
studia podyplomowe
Bezpieczeństwo i systemy ochrony Bezpieczeństwo wewnętrzneBudownictwoDietetyka EnergetykaFilologiaFilologia II stopieńFinanse i rachunkowośćFizjoterapia InformatykaInżynieria środowiskaJęzyki Obce w Mediach i Biznesie KosmetologiaMechanika i budowa maszyn LogistykaPedagogikaPielęgniarstwo Praca socjalnaWychowanie fizyczne ZarządzanieZarządzanie i inżynieria produkcjiZdrowie publiczne
kierunki