Dnia 4.12.2018 r. w PWSZ w Koninie na WKFIOZ mgr Ewa Grabarczyk – Szewczyk wraz ze studentami kierunku Dietetyka III roku zorganizowali Dzień Zdrowia. Centrum Porad Żywieniowych i Dietetycznych tego dnia odwiedzili studenci kierunków: Pielęgniarstwo, Wychowanie fizyczne, Kosmetologia, Bezpieczeństwo.
W ramach Akademii Młodego Studenta w CPŻiD gościli także uczniowie klasy VII Szkoły Podstawowej nr 3 w Koninie.
Studenci udzielali fachowych wskazówek żywieniowych i porad dietetycznych. Wykonywali pomiar składu masy ciała: zawartość tkanki mięśniowej, tkanki tłuszczowej, tkanki wisceralnej, wody, masy kości. Określali także wiek metaboliczny pacjenta, BMI oraz całkowitą przemianę materii. Zwracali uwagę na obecność ukrytych węglowodanów i tłuszczów w produktach, w tym celu zachęcali do czytania etykiet produktów, z których komponujemy codzienny jadłospis.
Uczniowie klas VII dowiedzieli się także ile posiłków powinni spożywać w ciągu dnia i z jakich produktów powinny się składać, a które produkty należy ograniczać i dlaczego. Studenci podkreślili również wpływ odżywiania na rozwój młodego organizmu i pielęgnację cery. Zajęcia dla uczniów będą kontynuowane w postaci warsztatów dietetycznych.