Dnia 10.12.2018 r. studenci kierunku Dietetyka III roku pod opieką mgr Ewy Grabarczyk – Szewczyk przeprowadzili warsztaty dietetyczne z uczniami Liceum Ogólnokształcącego w Kleczewie.
Wykonali pomiar składu masy ciała wśród 50 uczniów : zawartość tkanki mięśniowej, tkanki tłuszczowej, tkanki wisceralnej, wody, masy kości. Określali także wiek metaboliczny pacjenta, BMI oraz całkowitą przemianę materii.
Doradzali jak należy komponować codzienny jadłospis, w jakie produkty powinna być bogata dieta zimą.
Udzielali indywidualnych porad dietetycznych, zwracali uwagę na obecność ukrytych węglowodanów prostych i tłuszczów w produktach. Zachęcali także uczniów do aktywności fizycznej.
Ewa Grabarczyk - Szewczyk
![](/userfiles/images/47680900_199782400973488_4672289690601127936_n%20(002).jpg)