4.04.2019 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Braci Kostaneckich w Zagórowie studenci III roku Dietetyki PWSZ w Koninie pod opieką mgr Ewy Grabarczyk – Szewczyk przeprowadzili z uczniami warsztaty dietetyczne. Pierwszą część stanowiły wykłady, które dotyczyły obecności glutenu i laktozy w diecie, zamienników dietetycznych, informacji i zasad na temat czytania etykiet produktów spożywczych.
Następnie uczniowie pracowali w grupach 4-5 osobowych, komponowali z podanych produktów posiłek i obliczali wartość kaloryczną, odczytywali informacje zawarte na etykiecie przykładowych produktów, konstruowali własną etykietę zdrowego produktu oraz przeliczali zawartość tłuszczu i cukru w produkcie na gramy i łyżki.
Ponadto uczniowie i nauczyciele – 80 osób skorzystali z pomiarów analizy składu masy ciała, /zawartości tłuszczu, wody, masy mięśni, kości, tkanki wisceralnej, BMI, PPM, wieku metabolicznego/ .
Opracowała:
Ewa Grabarczyk – Szewczyk