WYSOKI KONTRAST
polski english   tel. (63) 249-72-00
Szukaj:
Newsletter:
       
baner na stronę


Ulubione   Startuj z nami   Mapa strony
Środa, 26 czerwca 2024

Hosgeldiniz czyli witamy!


Już piąty raz studenci z Turcji zorganizowali w PWSZ w Koninie „Dzień Turecki”. Pokazali jak ciekawy i piękny to kraj oraz przygotowali tradycyjny poczęstunek dla prawie setki studentów i pracowników uczelni, którzy przyszli na spotkanie.
 
Wszystkich gości oraz studentów z Turcji studiujących w uczelni – gospodarzy spotkania – powitał prof. Mirosław Pawlak, Rektor PWSZ w Koninie. Podkreślił, że cieszy fakt, że aż 21 osób z Turcji studiuje u nas w ramach programu Erasmus+. Są to studenci z Selcuk University, Cukurova University, Kafkas University, Mersin University i Karadeniz Technical University. Studiują w Koninie na rożnych kierunkach, głównie na filologii i politologii.
 
Spotkanie z Turcją rozpoczęła prezentacja multimedialna o historii tego kraju i jego charakterystyka. Następnie można było obejrzeć filmy pokazujące walory turystyczne i kulturę kraju, który wrósł w obraz i historię dwóch kontynentów. Wszystkich zafascynowały piękne widoki oraz niezwykle rytmiczna muzyka i egzotyczne, bardzo ekspresyjne tańce.
 
W drugiej części spotkania wszystkich zaproszono na degustację typowych tureckich potraw. Na stolach piętrzyły się góry słodyczy przygotowanych przez zagranicznych studentów. Była chałwa, ciastka, desery i pączki (lokma tatlisi), które wyglądały i smakowały zupełnie jak nasze. Były tylko mniejsze i bez nadzienia i posypki. Okazało się, że receptura i sposób ich przygotowania jest taki sam jak w Polsce. Wiele potraw przypominało naszą kuchnię. Mielone robi się w Turcji identycznie jak nasze, tylko używa się do tego wołowiny. Gołąbki były tez identyczne, tylko mniejsze i bez mięsa….. Było mnóstwo potraw z różnych kasz i soczewicy oraz typowe sałatki tureckie (z kurczakiem, ryżem i pomidorami). Jak się okazało kilkusetletnie sąsiedztwo Polski i Turcji sprawiło, że mamy wiele wspólnego. Nie tylko cechującą oba narody gościnność, ale i kuchnię…Różnice były takie, że wszystko było bardziej ostre niż u nas, a słodycze wręcz powalały z nóg swoja słodkością. Pojawiły się także potrawy nieznane w Polsce, jak np. ajran do picia czy babka z soczewicy.
 
Studentom z Turcji podoba się Polska. Zwiedzili Konin oraz większe miasta, np. Gdańsk, Warszawę, Kraków czy Poznań. Niektórzy Konin uznają za miasto świetnie położone w centrum Polski. Mogli stąd dokonywać wypadów także do miast w Europie, np. do Berlina i dalej do Amsterdamu czy Paryża.
 
ekdar
<
  • DSC09166
  • DSC09167
  • DSC09169
  • DSC09172
  • DSC09174
  • DSC09177
  • DSC09181
  • DSC09182
  • DSC09184
  • DSC09187
  • DSC09194
  • DSC09198
  • DSC09202
  • DSC09205
  • DSC09206
  • DSC09207
  • DSC09208
  • DSC09210
  • DSC09213
  • DSC09216
  • DSC09217
  • DSC09218
  • DSC09219
  • DSC09220
  • DSC09221
  • DSC09222
  • DSC09223
  • DSC09224
  • DSC09225
  • DSC09226
  • DSC09228
  • DSC09229
  • DSC09230
  • DSC09231
  • DSC09233
  • DSC09234
  • DSC09235
  • DSC09236
  • DSC09239
>

Kalendarium

 
Logotyp 1Logotyp 2BIPSERMO
 
facebook
studia podyplomowe
Bezpieczeństwo i systemy ochrony Bezpieczeństwo wewnętrzneBudownictwoDietetyka EnergetykaFilologiaFilologia II stopieńFinanse i rachunkowośćFizjoterapia InformatykaInżynieria środowiskaJęzyki Obce w Mediach i Biznesie KosmetologiaMechanika i budowa maszyn LogistykaPedagogikaPielęgniarstwo Praca socjalnaWychowanie fizyczne ZarządzanieZarządzanie i inżynieria produkcjiZdrowie publiczne
kierunki